Våra odlingsförutsättningar

Vi har under hela bloggens tid bott i lägenheter runt om i Umeå, visserligen inte inne i själva stadskärnan men ändå i stadsbebyggelse.
Umeå ligger i växtzon 5, och här planterar man traditionellt ut frostkänsliga plantor 6 juni och har ungefär fyra månader till första frost i oktober. Det är en kort men i gengäld intensiv odlingssäsong där solen skiner nästan dygnet runt, vid midsommar är ”natten” tre timmars skymning där solnedgång och soluppgång nästan går i varandra.

Så här har vi odlat genom åren:

2014
Pallkragar till trots, vi saknade vår tomatodlarbalkong på Berghem så mycket att vi köpte mer belysning och satsade på inomhusodlade tomater redan från januari. Strax därefter köpte vi ett bostadsrättsradhus och ska nu flytta i maj med vad som känns som en miljon plantor till ännu ett nytt odlingsläge. Sen hoppas jag att vi ska ha flyttat färdigt!

2013
Nu fick vi en 3×5 kvm plätt bakom huset istället – ganska blåsig, och på gränsen när det gäller antal soltimmar för grönsaker men vi fick fantastiska skördar sommarsquash där. Jorden var redan välgrävd av tidigare hyresgäst, men vi höjde ändå upp odlingsbäddar med enkla pallkragar och släpade dit bisarra mängder ko på påse från Plantagen. Sedan började vi bokashikompostera!
På hösten köpte vi bärbuskar och adopterade jordgubbsrevor och drömde om odlingsåret 2014 när vi skulle veta vad vi gjorde redan från början, köpa drivbänkslock till iaf en av kragarna, så majrovor i rätt tid…

2012
Vi flyttade två stadsdelar bort till en lägenhet med fantastiskt stor balkong och massor av sol i maj, men helt skuggad av några lönnar från juni till september. Sockerärter gick bra att odla, och vi fick några smaklösa chilifrukter och bladkryddor men tomater hade det för tufft.  Vi bloggade inget under den tiden för det hände så mycket annat i livet som tog all energi då.

Lombardo2012

2011
En fantastisk tomatodlarbalkong på 4e våningeni ett 50-talshus på Berghem, öst-sydöstligt väderstreck med morgonsol så tidig att vi aldrig var vakna för att se den nå balkongen, och tills fasaden skymde den strax efter lunch och med putsade tegelväggar i vinkel som lagrade och gav tillbaka värmen. Den var liten, bara 2,7 kvm, öppen på två sidor och med oregelbundna hörn, så varenda dm detaljplanerades med eftertanke. Här odlades t ex grönkål i väggampel och krasse i ljusgluggen under bordet.
Det var på denna balkong bloggen startade!

Tantbalkong

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s