Bokashi del 4: Jordfabriken stinker.

Den stinker!
Det finns inget annat sätt att uttrycka det på.

jordverket

Första veckan var helt luktfri, efter två veckor provgrävde vi lite i den och märkte att inget utom brödet hade börjat brytas ner och det luktade sur disktrasa så att vi båda kväljdes. Vi plattade till ytan igen, bredde på ett nytt lager ren jord ovapå och stängde locket igen.
Nu närmar vi oss tre veckor och det kommer ondsinta pustar ur backen bara man rör vid den.
Vi har en torrboll  ståendes mellan jord och lock för att hålla fukten på hanterliga nivåer, och när vi grävde runt bedömde vi fukthalten som lagom att plantera i, så hur mycket torrare skulle det behöva vara för att inte stinka? Borde inte torrbollen göra minst lika effektivt jobb som det allmänna rådet ”lägg i en tidning”?
En sak som vi har räknat ut är fel är temperaturen. Kalldraget på köksgolvet gör nog mikroorganismerna lite för långsamma, därför har jag skjutit in undervärmesmattan från Nelsons lysrörskit  under backen idag. Den lovar 25 grader i jorden i en pluggbox och borde väl få upp värmen i backen en del i alla fall.

Annonser

3 thoughts on “Bokashi del 4: Jordfabriken stinker.

 1. David

  Löste det sig med lukten?
  Det man vill främja nu är de syre älskande bakterier så lätt och luftigt är bättre än kompakt och luftfritt. Du kan också prova på att lägga till kompostmaskar… De vill ha luftigt och 20-25 grader.

  Svara
  1. frulinde Inläggets författare

   Undervärme drev upp väldigt mycket fukt ur jorden som kunde fångas upp, och lukten blev klart bättre efter det.
   Tanken på kompostmaskar har slagit mig, men helst skulle jag fortfarande slippa jordfabrik inomhus helt och hållet.
   Nu håller vi precis på att flytta till bostadsrättsradhus, så förutsättningarna kan ändras. Beroende på grannarna är det inte omöjligt att vi kan ha en varmkompost ute i framtiden. Pallkrageodling direkt utanför altandörren är redan förankrat i alla fall. 🙂

   Svara
  2. frulinde Inläggets författare

   Det där med huruvida syre är bra eller dåligt i efterprocessen när bokashin möter jorden råder delade meningar om. Jag tycker själv att det känns onaturligt med en tillsluten låda, men det tycks vara de officiella rekommendationerna och hur luftigt är det en halv meter ner i jorden om man jämför med att gräva ner i en grop ute?

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s