Vi är tillbaka

Det har varit en lång bloggtystnad, men nu kan vi inte hålla oss längre…Tomatplantering

Vårt odlingsläge har förändrats, vi flyttade i årsskiftet 2012 men ägnade den sommaren åt att föda upp en bäbis istället för plantor… de växter som inte dog i vår midvinterflytt dog istället av dålig köpejord och en invasion av mossa.2013 fick vi bekräftat det vi någonstans misstänkte redan 2012, att vår nya jättestora balkong läggs i mörker när lönnarna utanför får sina massiva lövkronor. Man tror hela maj att man ska kunna odla tomater där, men sedan släcks lyset. Vi saknar tomater!
 Sista helgen i maj fick vi dock hastigt och lustigt en liten odlingslott bakom huset, 3×5 meter, med åtminstone några timmars solsken. Där smällde vi upp några pallkragar och upptäckte att sommarsquash är något helt fantastiskt, både i avkastning mot arbetsinsats och smakmässigt något helt annat än den tråkiga zucchini man kan köpa på ICA. 
Morotsodlare var vi då inte av medfödd tur och talang iaf, och buskbönorna blev mer snigelmat än människomat… de tålde nog inte blåsten heller.2014 är vi lite klokare, mycket stöddigare, och framförallt ute i mycket bättre tid med allt.
 Vi har investerat i mer artificiell belysning och siktar på inomhusodling av tomater, har beställt fröer till ett antal s.k. dwarf vareities för att testa oss fram.
 Vi är också på jakt efter en lagom stark chili för hushållet, det är nämligen något vi lyckats odla inomhus i denna lägenhet och övervintra med framgång. Dock har det varit lite för starka sorter för att vi faktiskt ska äta upp skördarna. 
Ute blir det ännu fler plantor squash, 4 st var för lite förra året, och tanken är att vi vi ska ha både sommar- och vintersquash. Den senare är lite av en utmaning i Norrland, men vi får förodla ordentligt inne och välja buskvarianter. 
Sedan är det hård konkurrens om utrymmet och drömmarna krockar fortfarande med varandra i huvudet.
Den som återkommer får se! 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s